Menu Sluiten

FAQ

Terminologie

AC laden (Alternating Current) of wisselstroomladen is de meest gebruikte vorm van het opladen van een elektrische wagen. Deze vorm wordt ook wel traag laden genoemd omwille van de beperkte laadsnelheid van maximaal 22 kWh.

DC laden (Direct Current) of gelijkstroom laden is de snelle vorm van opladen. Bij DC laden gebeurt ook de omvorming van AC naar DC, maar hier gebeurt deze in de snellader zelf. Zo krijg je laadsnelheden van 50, 120, 175 tot zelfs 350 kWh.

Watt (symbool W) is de eenheid voor energetisch vermogen. Deze eenheid vindt je terug bij alle elektrische apparaten en huishoudelijke toestellen. Bij grotere apparaten (bijvoorbeeld stofzuiger of auto) spreken we van kilowatt (kW), waarbij één kW gelijk is aan 1000 W.

Kilowattuur (kWh) is de eenheid voor het energiehoeveelheid. Eén kWh is gelijk aan het verbruik van een elektrisch toestel van 1000 Watt gedurende één uur.

Als we spreken over het laadvermogen van het laadstation, is deze uitgedrukt in kW. Het laadvermogen van de batterij drukken we uit kWh.

Een 1-fase laadstation maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting. Wanneer een stroom van 32 A wordt voorzien, bereik je een maximaal laadvermogen van 7,4 kW. Normale stopcontacten zijn altijd monofasig en deze vind je in elk huishouden terug.

Een 3-fasig laadstation wordt 3-fasig aangesloten. Deze toestellen kunnen zowel op een 3x230V installatie aangesloten worden, maar ook op 3x400V + N installaties. In het eerste geval is het vermogen maximaal 7,4 kW. In het tweede geval kan het vermogen 22 kW worden (bij 32 A stroom). Frequenter wordt in dit geval 11 kW gevraagd (16A stroom) . Welk type aansluiting jij hebt, kan je meestal bij de elektrische meterkast terugvinden. Indien je van een monofasige naar een driefasige aansluiting wenst te gaan, dien je Fluvius te contacteren. Weet dat de meeste mensen dankzij onze slimme laadoplossingen hun aansluiting niet dienen te verzwaren. Contact je EV Charge Advisor voor meer informatie.

Bij een meter met tweevoudig tarief heb je een aparte energieprijs voor de dag- en nachturen (inclusief weekenden). Zonder zonnepanelen en digitale teller, doe je dus een voordeel als je jouw wagen zoveel mogelijk ’s nachts laadt.

Bij een EV wordt het verbruik uitgedrukt in het aantal kWh dat nodig is om 100 kilometer te rijden. Dit is het equivalent van het aantal liter per 100km wat we kennen van de fossiele brandstoffen. Het richtverbruik van een elektrische wagen is ongeveer 18 kWh/100 km. Meer informatie over verbruiken per model vind je op deze websites:

Slim meten

We helpen je om de voortdurend stijgende energiekosten te drukken door het toepassen van slim meten en laden. Dit houdt in dat het verbruik van de woning in real-time wordt gemeten en het gebruik van hernieuwbare energie wordt geoptimaliseerd. Daarvoor heb je bruikbare realtime-inzichten nodig en moet je de energiestromen in je woning of bedrijf kunnen automatiseren. Toestellen moeten automatisch worden in- of uitgeschakeld wanneer de productie erg hoog of laag is en overschotten moeten worden opgeslagen voor later.

Slim meten brengt talloze voordelen met zich mee. Via de autonome overbelastingsbeveiliging moet je je geen zorgen meer maken over gesprongen zekeringen. Door de koppeling aan je zonne-energie, wordt je zelfvoorziening geoptimaliseerd door het Smappee Infinity-systeem. Je stelt zelf de prioriteiten in voor het laden van je toestellen. Wanneer een toestel met hoge prioriteit moet laden, wordt een toestel met lagere prioriteit gepauzeerd.
Slim meten maakt mogelijk dat Smappee je volledige energiebeheersysteem optimaliseert.

De Dynamic Load Balancing in jouw laadpaal beheert automatisch je energiestromen op de best mogelijke manier. Je moet je geen zorgen meer maken over gesprongen zekeringen want Smappee Infinity zorgt ervoor dat je gebouw binnen de grenzen van zijn vermogen blijft. Als je weinig elektriciteit verbruikt, kan je wagen optimaal opladen. Als er meer en meer zware, elektrische apparaten aanliggen, gaat er minder energie naar de laadpaal. Daarnaast kan je ook instellen dat je wagen enkel op zonne-energie mag opgeladen worden. Zo verhoog je jouw energie-efficiëntie en optimaliseer je jouw zelfverbruik.

Laadpaal en installatie

Als Smappee EV Base-klant heb je de mogelijkheid om de achterzijde van de laadpaal te bestickeren met bijvoorbeeld jouw logo, richtingaanwijzers en meer. Met een oppervlak van 1200 x 600 mm is er ruimte genoeg om je logo en extra info te plaatsen.

Wanneer iets defect is, kan je ons contacteren via e-mail: peter@one2charge.nl en telefonisch: +31 6 218 65 116

De Dynamic Load Balancing in jouw laadpaal beheert automatisch je energiestromen op de best mogelijke manier. Je moet je geen zorgen meer maken over gesprongen zekeringen want Smappee Infinity zorgt ervoor dat je gebouw binnen de grenzen van zijn vermogen blijft. Als je weinig elektriciteit verbruikt, kan je wagen optimaal opladen. Als er meer en meer zware, elektrische apparaten aanliggen, gaat er minder energie naar de laadpaal. Daarnaast kan je ook instellen dat je wagen enkel op zonne-energie mag opgeladen worden. Zo verhoog je jouw energie-efficiëntie en optimaliseer je jouw zelfverbruik.

One2charge biedt een totaaloplossing aan voor jouw laadinfrastructuur. We verzorgen niet alleen de projectbegeleiding en het laadpalenbeheer, maar ook de installatie van de hardware, elektriciteitswerken en civiele werken nemen we voor onze rekening. Op deze manier ben je gerust, want One2Charge regelt het hele proces.

Het verbruik van uw laadpaal kan je steeds bekijken via de app van Smappee of via het dashboard online. Naast je verbruik en laadsessies, zie je ook meteen je totale energieverbruik, je zonne-productie én je kosten.

De laadtijd van een elektrisch voertuig is afhankelijk van drie dingen: de (maximum)snelheid van de laadpaal waarmee je de batterij van de wagen laadt, de omvormer in de wagen en de grootte van de batterij van je wagen. Er zijn echter wel twee vormen van laden, namelijk traag laden (AC) en snel laden (DC). Traag laders bieden een laadsnelheid aan tot en met 22 kW. De meeste elektrische auto’s kunnen vandaag maximaal aan 11 kW laden op AC niveau. De zwaarste DC laders bieden vandaag 350 kW aan, maar ook bij deze manier van laden kunnen de meeste auto’s vandaag maar 150 kW aan.

Concreet: wanneer jouw wagen een battery pack van 77 kWh heeft, zal deze aan de AC lader van 11 kW volgeladen zijn na 7 uur. Aan een DC lader van 150 kW is diezelfde batterij volgeladen na ongeveer een half uur laadtijd.